ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

19-09-2017

Konferencija u Budvi posvećena bržem i jeftinijem kretanju i carinjenju robe

Konferencija posvećena koordinisanom upravljanju granicom, koju organizuje Program podrške za trgovinske olakšice Grupacije Svjetske banke (TFSP), u saradnji sa Ministarstvom finansija, u cilju unaprijeđenja saradnje između graničnih agencija i privatnog sektora, počela je danas u Budvi.

Dvodnevna konferencija, kako je saopšteno iz SB, posvećena je i bržem i jeftinijem kretanju i carinjenju robe.

Konferenciji će prisustvovati preko 60 učesnika iz 16 zemalja Evrope i Centralne Azije (ECA), uključujući predstavnike carinskih i organa nadležnih za sanitarne, fitosanitarne i veterinarske poslove, ministarstava ekonomije i finansija, kao i privatnog sektora.

Učesnici će razmijeniti iskustva i izazove u upravljanju granicama i međuresornoj koordinaciji i diskutovati o najboljim praksama i potencijalnim rješenjima.

Zamjenik ministra finansija i kopredsjedavajući Nacionalnog komiteta za trgovinske olakšice Crne Gore, Novo Radović, kazao je da je Vlada u potpunosti posvećena reformama koje podržava Sporazum o trgovinskim olakšicama Svjetske trgovinske organizacije (TFA), što je potvrđeno formiranjem Nacionalnog komiteta za trgovinske olakšice.

„Ovaj događaj će biti izvrsna prilika za informisanje o najboljim praksama u saradnji između graničnih organa, kao i razmjenu mišljenja sa kolegama iz regiona", ocinjenio je Radović.

Prema Doing Business izvještaju Grupacije Svjetske banke za ovu godinu, u regionu Istočne Evrope i Centralne Azije (ECA) potrebno je više od dva dana za izvoz i uvoz, dok je u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) za to potrebno manje od jednog dana.

Slično tome, izvoz i uvoz u ECA regionu su do dva puta skuplji nego u zemljama OECD-a. Bolja koordinacija i saradnja između graničnih organa mogla bi značajno smanjiti vrijeme i troškove trgovine u Istočnoj Evropi i Centralnoj Aziji.

„Saradnju graničnih organa podržavaju Svjetska carinska organizacija, Grupacija Svjetske banke i druge međunarodne organizacije i ona je sastavni dio strategija kontrole granice u mnogim zemljama širom svijeta“, navodi se u saopštenju.

Sporazum o trgovinskim olakšicama naglašava njen značaj u smanjenju troškova trgovine i pružanja podrške zemljama da se povežu sa regionalnim i globalnim tržištima. Sporazum o trgovinskim olakšicama je stupio na snagu u februaru i od organa koji su u državama članicama nadležni za kontrolu granica zahtijeva da sarađuju i koordinišu svoje aktivnosti kako bi olakšali trgovinu.

Menadžer Grupacije Svjetske banke za trgovinu i konkurentnost u Evropi i Centralnoj Aziji, Paulo Correa, kazao je da Grupacija Svjetske banke procjenjuje globalnu dobit od 200 milijardi USD godišnje kroz smanjenje vremena provedenog na carini i bolju koordinaciju u upravljanju granicom.

„Naš Program podrške za trgovinske olakšice usmjeren je na podršku efikasnom sprovođenju Sporazuma o trgovinskim olakšicama i pratećih reformi, kao i promovisanju razmjene znanja i iskustava, te mjerenju napretka i rezultata", rekao je Correa.

Regionalni menadžer Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za centralnu i jugoistočnu Evropu, Thomas Lubeck, kazao je da je ta konferencija idealan mehanizam za formiranje regionalnih i nacionalnih mreža koje će omogućiti kontinuirano unaprijeđivanje reformi u oblasti trgovinskih olakšica u Evropi i Centralnoj Aziji.

„Veća efikasnost u prekograničnoj trgovini povećaće konkurentnost naših regionalnih firmi i pomoći u otvaranju novih radnih mjesta“, dodao je Lubeck.

Program podrške za trgovinske olakšice pruža podršku zemljama koje traže pomoć u usklađivanju svojih trgovinskih praksi sa Sporazumom o trgovinskim olakšicama Svjetske trgovinske organizacije i pratećim reformama. Od njegovog usvajanja 2014. godine, više od 60 zemalja zatražilo je pomoć, a podrška implementaciji počela je u više od 34 zemlje, uključujući deset zemalja iz regiona istočne Evrope i centralne Azije. Sedam partnera, uključujući Australiju, Kanadu, Evropsku komisiju, Norvešku, Švajcarsku, Sjedinjene Države i Veliku Britaniju, opredijelilo je ukupno 32 miliona USD za program.

Izvor: MINA