ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

18-01-2019

Niže takse za gradjane

Zbog neujednačenih iznosa taksi u crnogorskim opštinama, Vlada je na jučerašnjoj sjednici podržala Predlog zakona o administrativnim taksama, koji predviđa smanjenje iznosa koji se plaćaju za 72, te ukidanje 42 takse. Tako će građani ubuduće za takse umjesto pet, plaćati dva, tri ili četiri eura.

Generalna direktorica Direktorata za finansijski sistem i unaprjeđenje poslovnog ambijenta u Ministarstvu finansija Bojana Bošković kazala je da su donošenje zakona o administrativnim taksama i o lokalnim komunalnim taksama aktivnosti Vlade na unaprjeđenju poslovnog ambijenta.

Kako je rekla, udruženja poslodavaca su posljednjih godina ukazivala na problem sa tom vrstom fiskaliteta, odnosno parafiskaliteta i Vlada je odlučila da kroz aktivnosti Savjeta za konkurentnost izmijeni ta dva propisa.

Bošković je navela da u sistemu postoji 659 administrativnih taksi i da je Zakon o administrativnim taksama od 2003. do 2017. godine mijenjan 14 puta.

Svaki put, kako je dodala, utvrđivane su nove takse, kao posljedica novih nadležnosti koje su dobijale ministarstva i agencije.

„Do sada je problem predstavljalo i to što nije postojala mogućnost elektronskog plaćanja administrativnih taksi i ti se uslovi tim zakonom stvaraju, odnosno elektronskim putem i elektronskim sredstvima biće moguće platiti administrativne takse“, kazala je Bošković.

Ona je rekla da se lokalne administrativne takse mogu utvrditi samo uz prethodnu saglasnost Vlade i istakla da se Ministarstvo finansija trudilo i analiziralo da prepozna nekoliko oblika dokumenata koje izdaju državni organi u cilju unificiranja njihove cijene.

Kako je navela Bošković, analiza je pokazala da se cijene za razna uvjerenja, dozvole ili licence koje izdaju državni organi kreću od deset pa do deset hiljada EUR, i u tom kontekstu nije bilo moguće izvršiti njihovo pojednostavljenje, odnosno objedinjavanje ili grupisanje.

„Prepoznata su dokumenta koja izdaju državni organi, za čijim izdavanjem vlada najznačajnije interesovanje građana i privrede, i u tom smislu su smanjene administrativne takse“, dodala je Bošković.

Kako je navela, vršena su upoređivanja administrativnih taksi sa taksama iz zemalja regiona i ispostavilo se da Crna Gora ima najviši iznos tih taksi.

Kako se navodi, cijena administrativne takse kada je u pitanju zahtjev, molba, predlog i drugi podnesak smanjenja je sa pet na dva EUR.

Bošković je rekala da je cijena administrativne takse kada je u pitanju žalba protiv rješenja smanjena sa pet na četiri EUR, a kada je u pitanju opomena sa tri na dva EUR.

Kako je dodala, kada su u pitanju uvjerenje, ovjera ugovora, ovjera punomoćja i rješenje, takse su smanjene sa pet na tri EUR.

Bošković je rekla da su predloženim tekstom Zakona smanjene 72 takse, odnosno 11 odsto od ukupnog broja, dok je ukinuto 49 taksi, odnosno sedam odsto.

„Smanjenje iznosa taksi izvršeno je kod Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Uprave za nekretnine, Zavoda za intelektualnu svojinu, Uprave za inspekcijske poslove, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Ministrastva održivog razvoja i turizma, Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo sporta“, precizirala je ona.

Prema riječima Bošković, po tom osnovu će se smanjiti prihodi u budžetu u iznosu između 1,1 i 2,4 miliona EUR, u zavisnosti od toga koliki će biti intezitet izdavanja tih vrsta dokumenata.

Taj propušteni prihod za budžet, kako je rekla, biće anuliran dodatnim prihodima, koji će se ostvariti po osnovu izdavanja ličnih dokumenata jer je ovo godina reizdavanja ličnih dokumenata.

Vlada je jučerašnjoj sjednici usvojila i Predlog Zakona o lokalnim komunalnim taksama.

Bošković je podsjetila da je Zakon o lokalnim komunalnim taksama donešen 2006. godine i da od tada nije mijenjan. Kako je navela, na osnovu tog Zakona donijete su 23 odluke na lokalnom nivou.

Bošković je kazala da je postojala neujednačena praksa opština prilikom utvrđivanja tih taksi i prilikom utvrđivanja njihove visine.

„Nijesu prisutne samo regionalne razlike, koje su i prirodne, nego imamo i visoke razlike u opštinama za iste takse koje se nalaze u istom regionu. Cilj je bio da se utvrdi bolja osnova za monitoring i transparentnost utvrđivanja ovih naknada“, rekla je ona.

Bošković je istakla da će lokalne zajednice do 31. jula biti u obavezi da donesu nove odluke uz prethodno pribavljenu saglasnost Vlade i dodala da su u pripremi Zakona prepoznali i ono što su bile odluke Ustavnog suda u vezi sa nekim od odredaba tog Zakona.

Mina