ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

14-05-2018

Otvaranje izložbe "Mosaic image" i predavanja sa fotoprojekcijom sjutra u Modernoj galeriji

U Modernoj galeriji u Starom gradu sjutra će biti otvorena izložba slika, crteža i mozaika Olivere Gavrić Pavić i Ivana Pavića, kao i predavanje sa fotoproekcijom Majstorska radionica Mila Milunovića i njen uticaj na razvoj savremenog mozaika povodom promocije knjige Olivere Gavrić Pavić Mozaik u Srbiji 1950-2015.

Olivera Gavrić Pavić rođena u Beogradu 1964. Diplomirala i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstva, uporedo je diplomirala i na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na odseku novinarstva. Izlagala na 39 samostalnih (Beograd, Novi Sad, Niš, Leskovac, Kragujevac, Minhen, Kalkuta, Zemun, Zaječar, Prijepolje, Petrovac na Mlavi, Veliko Gradište, Požarevac, Pirot, Čačak, Kraljevo, Sremska Mitrovica, Kikinda, Kosovska Mitrovica, Vranje, Prijedor, Gradiška, Novi Grad, Trebinje, Užice) i na preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Mozaikom se u kontinuitetu bavi od 1988. Izvela 16 mozaičkih kompozicija na sakralnim objektima. Organizovala i osmislila više autorskih, grupnih izložbi mozaika. Posle prve ovakve izložbe sa još troje kolega osniva Umetničku grupu Ametist (2001-2014).

Bavi se pisanjem likovnih kritika i drugih tekstova iz oblasti likovne umetnosti. Objavila je preko 200 naslova u stučnim časopisima, dnevnoj i periodičnoj štampi. Godine 1999. na predlog Katarine Ambrozić postaje član AICA (International Association of Art Critics). Održala brojna predavanja o mozaiku, od kojih jedan deo u inostranstvu. Učestvovala sa referatima u međunarodnim kongresima mozaičara (AIMC-International Association of Contemporary Mosaicists) i pratećim izložbama mozaika, u Skoplju 2006, Gaziantepu 2008, Atini 2010. i Beču 2014. Kao krunu svoje posvećenosti mozaiku objavila je knjigu “Mozaik u Srbiji 1950-2015” u izdanju ULUPUDS-a.

Ivan Pavić je rođen u Beogradu 1960. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstva. Specijalizaciju slikarstva je stekao 1989. na Ecole National Superrieure des Beaux Arts u Parizu. Izlagao na 38 samostalnih (Beograd, Novi Sad, Pariz, Leskovac, Niš, Zemun, Kalkuta, Bar, Zaječar, Zrenjanin, Petrovac na Mlavi, Veliko Gradište, Požarevac, Pirot, Kragujevac, Čačak, Kraljevo, Kikinda, Kosovska Mitrovica, Prijedor, Gradiška, Novi Grad, Trebinje, Užice) i na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Kustoskinja budvanske Moderne galerije Tanja Jovetić o izložbi je zapisala: „Ono što karakteriše stvaralaštvo Olivere Gavrić Pavić je njen liričan, ženstven pristup, gdje su čak i boje u crtežima, koji su osnova stvaralaštva ove autorke vazdušaste. Iako su crteži početak, fokus stvaralaštva su mozaici, jako sličnog kolorita zemljanih boja i emotivno izražajni. Njeni mozaici nalikuju antičkim, prikazuju ono lijepo u jednostavnom, svedenom...

S druge strane, Ivan Pavić geometrizacijom figura i u samom kontrastu bojenih površina jakim, ali i sigurnim potezima prezentuje svoje radove. Iako površinski svedene, boje koje koristi su jake i hladne, dominiraju plava i nijanse sivih. Mozaik - precizan, iako i djelimično realističan zalazi i u modernistički prikaz lako i svedeno. Supružnici Pavić imaju zajedničko interesovanje za iste oblasti umjetnosti, stvaraju i crteže i slike i mozaike, ali imaju potpuno različite stilove koje prezentuju svako na samo sebi svojstven način, ali jednako energično.“

Izložba je u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve, a može se pogledati do 26. maja 2018. godine