ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

25-07-2017

Pošiljke iz uvoza bez oporezivanja, ipak, do 75 eura

Ministarstvo finansija pristalo je da poveća vrijednost pošiljki iz uvoza koje će se oporezovati, sa prvobitnih 22 EUR na 75 EUR, saopštio je generalni direktor Direktorata za poreski i carinski sistem, Novo Radović.

Prvobitno je, Predlogom izmjena zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, predloženo da se smanji granična vrijednost za komercijalne poštanske pošiljke za koje se ne plaćaju carinski troškovi i PDV, sa sadašnjih 150 EUR na 22 EUR.

Radović je, na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, ocijenio da je granica od 22 EUR ipak radikalno sniženje i da bi bila dobra mjera da to bude 75 EUR.

Na pitanje zašto je prvobitno bila određena granica od 22 EUR na male pošiljke, Radović je odgovorio da su se u Ministarstvu finansija rukovodili velikim brojem tih pošiljki.

„Prema podacima Pošte Crne Gore, u prošloj godini je bilo 319 hiljada pošiljki, tako da smatramo da taj iznos ne treba da prođe neoporezivo. Srbija i Bosna i Hercegovina imaju limit od 50 EUR, a Hrvatska i Makedonija od 22 EUR. S obzirom da smo mi imali iznos od 150 EUR, dobro je da polako idemo ka tome smanjenju, pa bi 75 EUR bila polovina toga i to je prihvatljivo, ako se i poslanici slažu“, rekao je Radović.