ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

08-11-2018

Tajna ljevorukih osoba

Ljevorukost se ne pripisuje isključivo genima. Oko 84 posto ljevaka rođeno je u porodicama gdje se "stvari pridržavaju i mijenjaju desnom rukom". Osim toga, u 12 posto slučajeva genetski identičnih blizanaca jedan je ljevoruk, a drugi desnoruk. Mnogi danas smatraju da čuđenje ne treba izazivati pitanje zašto su neki ljudi ljevoruki, već – zašto je ljevaka tako malo.

Ljevoruki sačinjavaju samo 10 posto stanovništva. Tako je, doduše, kod ljudi. Sve druge vrste, od čimpanze do činčile, u podjednakom se broju služe ili lijevom ili desnom rukom.

U potrazi za objašnjenjem kako funkcioniše mozak kod ljevorukih, naučnici su došli do zapažanja da je desna ruka povezana s lijevom stranom mozga i – obrnuto.

Dešnjaci u 95 posto slučajeva imaju centar za govor i sporazumijevanje putem jezika smješten u lijevoj hemisferi mozga, dok je s ljevorukima opet drugačije.

Samo u 15 posto slučajeva njihov govor kontroliše suprotna, to jest, desna strana mozga. Stručnjaci objašnjavaju da kod ljevorukih osoba govor u 70 posto slučajeva kontroliše lijeva strana mozga, a 15 posto preostalih imaju centar za govor i jezik u obje moždane hemisfere.
Reklame