ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

03-07-2018

Večeras koncert Vesne Pisarević

Muzički program ovogodišnjeg festivala Grad teatar počinje večeras na sceni između crkava, u 21 čas, koncertom "Naša velika pjesmarica“ Vesne Pisarović i kvarteta.

Projekat "Naša velika pjesmarica" specifičan je i originalan osvrt na nasleđe bivše jugoslovenske zabavne muzike iz razdoblja od pedesetih do sedamdesetih godina.

Srceparajuće balade u big-band aranžmanima i laki evrovizijski hitovi, francuske šansone i italijanski šlageri u prepjevima, dovitljive tvist melodije i pastoralne rok scene, sving plesovi i neizbježni južnoamerički ritmovi Mediterana – Vesna Pisarović i njeni muzički pratioci pristupaju minucioznom postupku dekonstrukcije svega toga, zatim ponovnom sastavljanju ovog muzičkog materijala u ekscentričnu muzičku montažu.



Umjesto nostalgične čežnje za starim, ono što nam još jedan plod Vesninog zaokreta džezu pruža, zapravo je izuzetno kreativan odnos prema prošlosti.

Njen poseban glas i muzička interpretacija nekih od slavnih svjetskih džez imena, kao što su Zeno de Rosi na bubnjevima, Romano Todesko na kontrabasu te Đorđo Pacorig na klaviru, tako aktualizuju kolekciju nemogućih "standarda" – koji više nisu stvar zabavne muzike – već su osnove i predlošci za džez improvizaciju i eksperimentisanje: za igru između forme i neformiranog, između melodičnog i disonantnog, između autentičnog i hibridnog.