ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

17-09-2018

Večeras otvaranje izložbe "Istrajavanje"

U Modernoj galeriji će večeras od 20 časova biti otvorena izložba skulptura Ivane Radovanović „Istrajavanje“. Izložbu će otvoriti Ana Ivanović, istoričarka umjetnosti.

Kustos izložbe je Saša Radišić, akademski vajar. Nakon otvaranja izložbe će u donjoj sali Moderne galerije biti upriličena projekcija dva filma „The Hollow Men“ sa kojim se umjetnica predstavila na Bijenalu u Veneciji.



"Život ovih monumentalnih skulptura načinjenih od zemlje, jute i slame, koje su tokom njihovog nastajanja uvezane s narativom istoimene poeme T.S. Eliota, trajao je do momenta kada je umetnica rešila da ih spali (Hollow Men – Burning Way) u jednom gotovo svečanom činu doslovno ih otržući od sebe.



Činilo bi se – priča je zatvorena ovim gestom, nema dalje. Međutim, tu moramo biti na oprezu jer zatvaranje ne znači i zaokruživanje. Ovaj čin značio je iskorak ka novom putu, na koji Ivana kreće mirno i staloženo, jer ono što nju vodi jeste čistota unutarnjeg nagona za stvaranjem, energija koju predano unosi u svoja dela tkajući niti i zašivajući i najmanji šav na novim ljudima. Ovde se javlja i pitanje: Ko su ti novi ljudi i da li je, uopšte, reč o ljudima? Ne znamo, ali osećamo da tela ovih skulptura nose novu, drugačiju energiju koja se, zapravo, stvorila spaljivanjem Šupljih ljudi...“, istakla je u svom kritičkom osvrtu Ana Ivanović, istoričarka umjetnosti.

Ivana Radovanović je rođena 24. januara 1983. godine u Podgorici. Magistrirala je novembra 2009. godine kod istog mentora. Radi kao saradnik u nastavi na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju.

Doktorirala 2016. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Ivana je dobitnica Fulbrajtove stipendije za post-doktorsko istraživanje.

Izložba će biti otvorena do 7. oktobra 2018. godine.